top of page

Fastigheten

Bostadsrättsföreningen Sjöportalen 1 i Hammarby Sjöstad består av 90 st lägenheter i två flerbostadshus samt ett fristående småhus.

Husen uppfördes 2001-2002 och är vackert placerade i hjärtat av Hammarby Sjöstad, mellan Sickla kanal, Hammarby sjö och Sjöstadsparterren. Byggnaderna ramas även in av den originella Apatébron samt Vassparken och Gunilla Bandolins konstverk Observatorium på andra sidan kanalen, bägge prisbelönta.

Läget gör att det är ungefär lika nära att med färjan ta sig över till Södermalm som att promenera ut i naturen i Nackareservatet.

Sjöportalen ingår bland de kvarter som tillsammans med Sjöstadsparterren 2005 tilldelades Kasper Salin-priset, Svergies mest prestigefyllda arkitekturutmärkelse. Juryns motivering löd:

“För skickligt sammanhållna kvarter kring ett vackert stadsrum, där urban intensitet kontrasteras av rogivande grönska och vatten. En god avvägning mellan innehåll, skala och infrastruktur har skapat mänsklig omsorg i ett stort och komplext sammanhang.”

Arkitekten bakom våra hus, Göran G Lundquist (Can arkitekter), gav följande kommentar om byggnaderna i en text i samband med bomässan BoStad02, där Sjöportalen bidrog med tre visningslägenheter:

”En byggnad med uppslitsad inre borggård öppen mot parken i söder samt försedd med en utstansad öppen mindre gård med ett utkik mot sjön. På varje plan finns tio lägenheter runt ett större glasat trapphus, centralrummet. I kvarterets mitt finns en nersvarvad solgryta som vid en mindre byggnad vid vattnet skall fungera som en vindskyddad yttre borggård. Sekvenser av olika ute- och innerum erbjuder skyddande och tydliga platser för umgänge, kvarteret är försett med rum mittemellan, möjligheter att mötas. Strävan har varit att med hjälp av okomplicerade element uttrycka en gracil och ljus karaktär, som kännetecknas av både generöst glasade, enkla och strama lägenheter och av byggnadskroppens uppdelade gestalt. Den smala inre borggården kan måttmässigt jämföras med gränder i Gamla Stan, det intima gårdsrummets svarta granit lagrar dagens värme, som på aftonen ges tillbaka till dem som vistas där. Exteriörernas omväxlande ockra och vita kulörer markerar en upplöst form och en ordnad helhet.”

Vill man veta mer om den spännande arkitekturen och de nyskapande tankarna och koncepten bakom vår fastighet Kvarter Kobben, rekommenderas att söka upp boken Vertical Street, utgiven 2008 på SNS Förlag. Boken är en antologi där 17 skribenter använder Sjöportalens hus som utgångspunkt för en diskussion om en rad frågor relaterade till bostadsbyggande. Fyra kapitel är skrivna av vår arkitekt Göran G Lundquist som även är bokens redaktör.

IMG_1333-min.jpg
FASTIGHETEN: About
bottom of page